Personligen är jag inte så förtjust i kackerlackor, men jag kan erkänna att de är bra på att ta sig fram i trånga utrymmen vilket gör dem väldigt lämpliga att använda som Biobots för att söka efter överlevande i husspillror. En Biobot kan enklast beskrivas som en biologisk robot, som du iaf delvis kan styra/kontrollera. Se t.ex. videon nedan:
Man skapar en Biobot genom att montera ett litet kretskort på kackerlackan och ansluter kretskortet till kackerlackans hjärna. Med hjälp av ljudsignaler, kan man sedan få kackerlackan att svänga vänster eller höger. Dessa radiostyrda kackerlackor kallas för Drönare/Drones. Sedan finns det även andra varianter av biobots, som letar efter ljud (t.ex. en människa som ropar på hjälp) och dessa kallas för Sensors. Tanken är då att man släpper iväg ett gäng Sensors och när de hittar något, så kallas Drönarna dit för att undersöka ytterligare.
För att kackerlackorna inte ska försvinna iväg från räddningsplatsen, så kan man även sätta upp ett virtuellt staket:
Ska bli spännande och se hur detta projekt utvecklas, samt vilka andra användningsområden man skulle kunna använda det till. T.ex. att undersöka grottor eller kloaker.