Electrolux Design Lab 2011 – 25 semifinalister klara

Sous-vide Cellcooker

För 9:e året i rad har Electrolux prestigefyllda designtävling Design Lab utsett de 25 bästa koncepten skapade av morgondagens industridesigners. Årets tema ”intelligent rörlighet” har tolkats av studenter från hela världen. Totalt skickades 1 300 bidrag in och av dessa är de 25 mest nyskapande koncepten från 14 olika länder nu utvalda. Australien, Nya Zeeland och Polen har vardera tre bidrag med i tävlingen och Canada, Tjeckien, Frankrike, Sydkorea och USA är representerade med två tävlande per land.

Final i London

Den 14 juli presenterar Electrolux de 8 finalister som får visa upp sina designkoncept för en jury bestående av erfarna designers i London i september. Juryn kommer att bedöma bidragen efter uppfinningsförmåga, intuition och konsumentinsikt när det utser vinnarna. Förstapris är en betald sex månader lång praktik hos Electrolux Global Design Center och 5 000 euro. Andrapris är 3 000 euro och tredjepris 2 000 euro.

Bidrag nummer 22

På bilden ovan syns ”Sous-vide Cellcooker”, designad av Adam Miklosi från Ungern och skolan University of West Hungary – Institute of Applied Arts. Sous-vide Cellcooker är inspirerad av ”slow food-matlagningen” som blivit en trend i det professionella köket.

Sous-vide lagar delikat och hälsosam mat på förbestämda tider och kommer komplett med en personlig internet- och smartphone mjukvara som hjälper dig att planera din veckomeny i förväg så det blir enkelt att handla ingredienserna. Dessa paketeras och förseglas i lufttäta påsar och hålls i ett vattenbad (72 timmar är inte en ovanlig tillagningstid) på en exakt temperatur av 60°C, som är mycket lägre vid vanlig matlagning. Tanken är att behålla ingrediensernas integritet och uppnå en väldigt kontrollerad matlagning.

2 reaktioner på ”Electrolux Design Lab 2011 – 25 semifinalister klara”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *