Elgiganten och Prisjakt klarade inte trycket av Black Friday

Enkel tumregel. Om man lägger X antal extra miljoner på att marknadsföra Black Friday, så kanske man kan lägga 1% av det på att förbättra prestanda så att man klarar av trafiken.

Elgiganten-black-friday

Alla trodde att Black Friday skulle bli en ännu större än förra året, men att den skulle bli så stor att flera av de stora tekniksiterna gick ned pga trafiken, det hade man nog inte förväntat sig. Jag var själv inne och tittade på Elgiganden (bilden ovan) och Prisjakt direkt efter 00.00 och ingen av siterna gick att komma åt då. Webbläsaren timade ut helt enkelt. Sedan kunde man delvis komma vidare (startsidan på Prisjakt, men utan möjlighet att söka, eller ett felmeddelande på Elgiganten). Jag lyckades iaf till slut få fram den informationen jag var ute efter, men båda siterna försvann till och från. CDON.com som hade fått över miljonen besök förra året stod bättre rustade fungerade utan större problem när jag testade (om dock långsammare än vanligt). Tretti.se stod också pall för trafiken.

Så frågan är nu, hur ska de göra för att klara nästa år? Det handlar inte alltid bara att köpa fler lastbalanserare, utan även själva serverkoden som leverar hemsidan kan behöva förbättras och då måste det planeras i långa utvecklingsprojekt.

Man brukar ju prata om att komma iform inför nästa badsäsong, Beach 2016, medan teknikavdelningarna nu får börja prata om att komma iform inför Black Friday 2016.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *