Här är nyheterna i IOS 9

Under gårdagen gjordes uppdateringen till Apples mjukvara för Iphone, Ipad och Ipod Touch tillgänglig. Bland annat har Siri, kartor och sökskärmen förbättras, samtidigt som några nya funktioner lagts till.

ios9

IOS 9 är en omfattande uppdatering, utan att för den sakens skull vara speciellt spännande. Många av Apples appar har förbättrats, liksom röststyrda assistenten Siri och sökfunktionen, men något riktigt revolutionerande har inte tillkommit.

Här är i alla fall de viktigaste nyheternai IOS 9.

Siri
Nu kan du söka bland musik, filmer och bilder baserad på tid, plats och album. Dessutom kan du be Siri att påminna dig om saker du hittar i exempelvis Safari.

Proaktiva förslag
Siri har också utrustas med en funktion som kallas proaktiva förslag. Det innebär att assistenten lär sig dina mönster. Säg till exempel att du alltid lyssnar på musik på morgonen. När Siri lär sig det kommer den automatiskt öppna din musikapp så fort du sätter i hörlurarna. Funktionen meddelar också dig när det är dags att åka för att hinna till ett inbokat möte beroende på aktuella trafikförhållanden. Om någon ringer dig och numret inte finns i dina kontakter kan Siri leta igenom Mail för att se om kontakten finns där.

Kartor
I vissa större städer har appen stöd för information om kollektivtrafiken, till exempel avgångar hållplatser och tidtabeller. Det gäller dock inte i Sverige än. Det finns också information från Wikipedia på platser, städer och landmärken.

Spotlight Sök
Har blivit smartare, och använder sig av information från installerade appar. Det betyder att du till exempel kan få ett recept direkt från Tasteline utan att behöva öppna appen.

Batteritid
Appar och funktioner har blivit energismartare, vilket enligt Apple ska ge en extra timme i batteritid. När batterinivån börjar sina kommer du få en notifikation om att aktivera strömsparläge, vilket ger begränsad funktion, men förhoppningsvis gör så att du hinner hem för att ladda telefonen.

Move to IOS
Apple har också tagit fram en app vars enda syfte är att hjälpa Android-användare att byta sida genom att göra det enklare att föra över kontakter, bilder och information till IOS-enheten.

Anteckningar
Appen för anteckningar har också förbättrats. Det gick ju tidigare i princip bara att skriva ned tankar och kom-ihåg-grejer i ett dokument, men nu går det dessutom att lägga till bilder. Att-göra-listorna har blivit mycket mer hjälpsamma, tack vare en funktion som gör det möjligt att bocka av sysslor man genomfört. Man kan också göra anteckningar genom att rita, men ett nytt verktyg.

Ipad-uppdateringar
De som använder Ipads har fått några unika uppdateringar till sin mjukvara. Det går från och med nu bland annat att ha två appar öppna samtidigt, tack vare den så kallade Split View. QuickType har även förbättrats med Multi-Touch-gester för enklare textmarkering på Ipad och snabb tillgång till textredigeringsverktyg med ett kortkommandofält.

Det är de största och viktigaste uppdateringarna i den senaste IOS-versionen. En sak som kan läggas till är att utseendet förändrats lite. Typsnitten har till exempel fått sig en mindre uppdatering, som knappt är märkbar. Podcaster har också fått en uppdatering som gör att det är lättare än tidigare att se de senaste avsnitten som lagts till. I USA har även appen News kommit, som samlar olika tidningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *