Se experimentet som visar på hur mobilen stör våra möten

Sponsrad video

Sju av tio stör sig på kollegor som använder mobilen i möten. Samtidigt uppger åtta av tio att de själva gör just det – ett sms till partnern om att handla mat på vägen hem och en grattishälsning till Facebook-kompisen. För att uppmärksamma problem med teknikstress och mobilberoende på arbetsplatser har mobiloperatören Telenor, i samarbete med IT-företaget Crossnet, utfört ett experiment som visar vad det egentligen är vi utsätter våra kollegor för när vi använder mobilen under möten.


De anställda på IT-företaget Crossnet får i uppdrag att hålla en kort presentation av sig själva inför ”en ny potentiell samarbetspartner”. Helt omedvetna om att mötesdeltagarna de presenterar sig för är inhyrda skådespelare ställs de snart inför en rad märkliga situationer. En åhörare tar upp och visar sina semesterbilder, en annan börjar sprätta kuvert, någon läser en nyhetstidning och plötsligt dyker det upp en gullig bebis – mitt under deras presentationer. Filmen dramatiserar sådant som ofta fångar vår uppmärksamhet i mobiltelefonen medan vi egentligen borde fokusera på annat. För att utföra experimentet anlitade Telenor en regissör med erfarenhet från det klassiska tv-programmet ”Blåsningen”.

Studier visar att vi kollar mobilen 150 gånger per dag, och varje gång vi distraheras av ett sms eller annat som händer, tar det upp till 25 minuter att återfå koncentrationen. Genom utbildningprogrammet Workfulness, som Telenor tagit fram tillsammans med hjärnforskaren Katarina Gospic, får företag verktyg för att motverka teknikstress och skapa förutsättningar för en sund digital arbetsmiljö. Ett av de första stegen mot Workfulness är att bli medveten om och förstå sitt eget beteende, vilket expertimentfilmen vill visa.

handboken-workfulness
Sponsrat inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *